Serhat Bilişim

Serhat Bilişim

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım

Scratch

<> Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak Scratch çevrimiçi (online) editör sayfasına gidebilirsiniz.

Scratch Çevrimiçi (Online) Editör


Merhabalar,

Bu ilk Scratch yazımda sizinle Scratch nedir? Bilişim Teknolojileri dersi ile ilgisi nedir? Sratch ile neler yapabiliriz? Scratch öğrenmemizin avantajları nelerdir? Konularını paylaşacağım.

Scratch ABD’de bulunan MIT(Massachusetts Institute of Technology) üniversitesi tarafından 8-16 yaş arasındaki çocukların bilgisayar bilimlerini (programlamayı) basit bir şekilde öğrenmeleri için 2007 yılında tasarlanmıştır. Ülkemizde ise 2016 yılında popüler olmaya başlamıştır. Popüler olmasındaki en büyük sebep bilgisayar bilimlerini öğrenirken, matematik, görsel sanatlar, fen bilimleri gibi birçok alanla işbirliği kurduğu için çocukların kodlama(programlama) yaparken çok yönlü düşünmesini sağlamasıdır.

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Scratch İlişkisi

Bu yüzden Scratch uygulaması çocuklara bilgisayar bilimlerini (bilgisayarların çalışma mantığını arka planda neler yaptığını) kısaca programlamayı (kodlamayı) öğretmek için Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersine dahil edilmiştir.

Scratch ile Neler Yapabiliriz?

Scratch ile 2 boyutlu animasyonlar 2 boyutlu oyunlar basit fen bilimleri simülasyonları hazırlayabiliriz. Bir ders konusunu anlatmak için video oluşturabiliriz. Bir  dersin konusunun daha iyi anlaşılması için o konu ile ilgili oyunlar hazırlayabilir belirli gün ve haftalara özel animasyonlar oluşturabiliriz.

Scratch Öğrenmemizin avantajları Nedir?

  • Scratch öğrenerek öncelikle bilgisayar ve benzeri cihazların (telefon, tablet, robotlar vb.) çalışma mantığını anlayabiliriz.
  • Çok yönlü düşünerek bir problemin çözümünde karşımıza çıkacak engelleri önceden tahmin edip önlem alabiliriz.
  • Scratch ile programlama yaparken matematik, fen bilimleri hakkında bildiklerimizi uygulamalarda kullanarak bu alanlardaki bilgilerimizi pekiştiririz.
  • Başkasının yaptığı oyunları oynamayı bırakarak kendi oyunlarımızı yaparak oynayabiliriz.
  • Ve daha birçok avantajları vardır.

<> Aşağıdaki video serisinde Scratch kullanımı ile ilgili eğitici videolar yer almaktadır.

 

(730 kere ziyaret edildi, Bugünkü ziyaret sayısı 1)